16 Mayıs 2014 Cuma

Granada'da Keyifli Bir Gün

Gezimizin ikinci gününün sabahı Granada’yı keşfe çıktık. Granda sırtını Nevada dağlarına dayamış bir Endülüs şehri. Şehir dağlar arasında kaldığından diğer endülüs şehirlerine göre daha serin. Musluklardan kaynak suyu akıyor dolayısıyla direk çeşmeden kana kana su içebiliyorsunuz. Şehrin bir diğer önemli özelliği ise Alhambra sarayına ev sahipliği yapması.

 Gezimizde ilk durağımız Belediye Sarayı oldu.
Ardından iki önemli kişiyi bir arada gördüğümüz heykeli fotoğrafladık. İspanya’ya bir dönem damga vurmuş Kraliçe İsabel ve ünlü kaşif Christoph Colomb’un heykeli. Christoph Colomb, Kraliçe Isabel’in önünde diz çökmüş dünya haritasını gösteriyor ve dünyayı İspanya’ya getireceğine dair ona söz veriyor.
Daha sonra Granada’nın ara sokaklarına doğru yürümeye başladık. Ara sokaklarda sayısız tarihi çeşme, kilise ve eski binalar gördük. Çok çok eski bir şehir Granada. Yapılar da günümüze kadar bozulmadan gelmiş.

Şehrin en önemli eski çarşısı da Arap Çarşısı. Dar uzun bir sokak üzerine kurulmuş bu çarşıda İspanya’ya özgü bir çok ürün bulmak mümkün. Buradan magnetler, yelpazeler, flemenko tokaları, boğa heykelleri gibi hediyelik eşyalar alınabilir.
 
Granada'nın merkezi temiz, düzenli ve tarihi idi. Ancak burada benim en çok sevdiğim semt Albaicin oldu. Yani şöyle diyebilirim Granada’ya gidin Albaicin’i görmeden dönmeyin J Bembeyaz bir semt. Arnavut kaldırımlı taş sokaklarda beyaz badanalı evler inci gibi dizilmiş durumda.
 
Şehrin en tepesindeki bu semt Alhambra sarayına tam karşıdan bakıyor. Güneş, Nevada dağlarının karlı tepelerinin ardından batmaya hazırlanırken Alhambra sarayı üzerinde son ışık oyunlarını gerçekleştiriyor.
Günün sonunda ise tapas olayına girdik. İspanyolların içecek yanında mezelik olarak sunduğu tapaslardan deneyelim dedik. Gitmeden evvel tanıştığım bir İspanyol bana “mutlaka, bir tapas çeşidi olan patatas bravas ı dene, çok lezzetli bayılacaksın” demişti. Ben de tapas bara girer girmez patatas bravas siparişi verdim. Neyse sonra başladım beklemeye...Şunu belirtmeliyim ki İspanyollar hayatı çok yavaş yaşayan bir millet. İnanılmaz ağır hareket ediyorlar, kaplumbağa hızındalar diyebiliriz. Eğer tezcanlı biriyseniz bu durum epey sıkıntı yaratıyor. Veee, sonunda patatas bravas masaya geldi. Bizim İspanyol’un anlatıp bitiremediği patatas bravas bildiğimiz ketçaplı patates kızartması çıktı :)
Devam edecek...

5 yorum:

  1. Ne güzel yerler bunlar ...
    İyi tatiller ...

    YanıtlaSil
  2. tam benlik sokaklar. iyi gezmeler arkadaşım..

    YanıtlaSil
  3. Canım çok güzel bir yere benziyor.Ben de gitmek istiyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah gidersin canım :) Bu sefer senin yazılarını okuruz :)

      Sil